edu-line nieuws

Volg onze ontwikkelingen op de voet en bekijk de laatste nieuwsberichten van EDU-line. Ook op Facebook en LinkedIn worden regelmatig updates geplaatst.

recent nieuws

5 Tips om beter te presenteren.

Geef je regelmatig presentaties, lezingen of voordrachten? Vind je het elke keer weer moeilijk om het verhaal overtuigend en inspirerend te verzorgen? Veel mensen vinden het moeilijk om in het openbaar te spreken en op een natuurlijke wijze te presenteren. Aangenaam en overtuigend presenteren is iets wat geleerd kan worden.

Met onderstaande tips kom je al een heel eind en ben je maximaal voorbereid op je presentatie.

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk.
    Velen die een presentatie gaan voorbereiden focussen op de inhoud. Zij openen het programma PowerPoint en starten met het maken van dia’s. Wat mij betreft is het startmoment met name het voorbereiden op je doelgroep of wel je toehoorders. Een hulpmiddel hierbij is het beantwoorden van de volgende vragen:
    • Wie is mijn doelgroep?
    • Wat wilt de doelgroep weten?
    • Wat is mijn doel van de presentatie (welke verandering wil ik dat de deelnemer heef doorgemaakt)?
  2. Als je bovenstaande vragen hebt beantwoord, heb je meer helder over wat je kunt en moet gaan vertellen/presenteren. Het nadenken over de inhoud van je presentatie moet een antwoord geven op de laatste vraag die je zojuist bij de doelgroep hebt beantwoord. Een goede volgorde in de presentatie is de zogenaamde “kop-romp-staart”-methode. De kop staat voor “wat ga je vertellen” (inleiding), de romp staat voor “wat vertel je” (kern) en de staart staat voor “wat heb je verteld” (samenvatting). De focus ligt zodoende op de romp/kern van je presentatie. 
  3. Bezoek tijdig de ruimte waar je presenteert. Controleer of alle zaken die je wilt gebruiken aanwezig zijn en werken. Niets is zo vervelend als je tijdens je presentatie merkt dat een filmpje toch niet werkt, het internet het niet doet of dat je de microfoon niet aan gezet krijgt. 
  4. Iedereen die presenteert heeft een (gezonde) spanning. Een belangrijke tip om de spanning “gezond” te houden is “jij bent degene die de inhoud van de presentatie kent, wat er wel en niet vertelt zal worden en op welke wijze dat gebeurd. Het publiek kan niet weten of jij iets in je presentatie vergeet. Een leuk voorbeeld hierin is een moment dat ik laatst thuis meemaakte. Ik stond met mijn echtgenote in de keuken. We waren aan het koken voor gasten die bleven eten. Zij was teleurgesteld dat het gerecht iets anders smaakte dan door haar bedacht en vond dat het hiermee mislukt was. Ik gaf aan dat de gasten niet konden weten hoe het gerecht oorspronkelijk door haar bedoeld was en zij dus niets zouden bemerken. En inderdaad waren de kritieken over haar gerecht lovend en hebben de gasten heerlijk gegeten. 
  5. Maak contact met je publiek. Stel vragen, nodig publiek uit vragen te stellen, sta niet stil en stijf op het podium, maar beweeg/loop over het podium. Hierdoor maak je de presentatie niet alleen levendig, maar het heeft ook een positief effect op jezelf en je eigen spanning.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips en tricks over het presenteren. Een andere belangrijke is misschien wel: ga presenteren (doen) en vraag gericht feedback over je presentatie.

Meer informatie over presenteren of een cursus presentatietechnieken volgen? Neem gerust contact met ons op, dan kunnen we samen kijken naar een goed antwoord op jouw specifieke vraag.