DOELGROEP
 • studenten Acute Zorg opleidingen (o.a. BAZ – SEH – IC – Recovery – Acute Opname Afdeling)
DETAILS
 • Geaccrediteerd door V&VN
 • Studiebelasting:
  – E-learning en toets: 8 uur
  – Praktijkdeel één- of tweedaags
 • Certificaat: na afsluiting in pdf-formaat
UITVOERING
 • Extern of in-company
 • Inhoudsdeskundige trainers
 • Aantal deelnemers per groep: min. 8 – max. 12
INSCHRIJVEN
Emergency Procedures Adults (EPA)
REVIEWS

Gemiddelde beoordeling:

8.4
8.4/10
(69)
DELEN

Emergency Procedures in Adult Patients (EPAP) – brede basis

Professionals die werkzaam zijn in de acute zorg krijgen dagelijks te maken met situaties waarin sprake kan zijn van snelle verandering van de gezondheidstoestand van patiënten. Soms is een situatie stabiel, voorspelbaar, met voldoende reactietijd en is er weinig risico om een fout te maken. Een situatie kan echter ook zeer complex zijn (wisselend, onvoorspelbaar, levensbedreigend), terwijl de noodzakelijke interventies zich in zo’n geval laten typeren als ingewikkeld, met kans op fouten, bijwerkingen en complicaties.

Kenmerkend is dat de behandeling, vooral in laatstgenoemde situaties, gebaseerd is op stabilisatie van vitale functies en op symptoombestrijding, in afwachting van een definitieve diagnose en behandelplan. In de acute zorg wordt duidelijk hoe belangrijk directe toepasbaarheid van kennis en vaardigheden is. Beslissingen moeten vaak worden genomen op basis van minimale informatie over de patiënt en niet altijd kan uitputtend onderzoek worden verricht wat leidt naar een definitieve diagnose voordat de patiënt wordt opgenomen of naar huis gaat. Dat maakt dat het werken in de acute zorg en de doelen die gesteld worden vaak wezenlijk anders zijn dan in andere delen van de zorg.

In de cursus wordt gefocusseerd op kennis en vaardigheden die de zorgprofessional nodig heeft om adequaat te kunnen handelen in situaties waarin sprake is van (dreigende) instabiliteit van de vitale functies van een patiënt, zoals vakinhoudelijke kennis en technische vaardigheden, crew resource management, communicatie en samenwerking, methodisch werken (ABCDE).

 

Inhoud:

 • Deel 1 – Klinisch redeneren / Kritisch denken
  – Klinisch redeneren
  – Kritisch denken
  – Klinische besluitvorming
 • Deel 2 – Kwaliteitsaspecten
  – Methodische zorgverlening
  – Communicatie en samenwerking
  – Crew Resource Management (CRM)
  – Juridische aspecten in de Spoedeisende Hulpverlening
  – Ethische aspecten in de Spoedeisende hulpverlening
 • Deel 3 – ABCDE-benadering en Advanced Life Support
 • Deel 4 – ABCDE-benadering bij speciale patiëntencategorieën

 

Onderdelen:

 • E-learning & e-toets
 • Fysieke bijeenkomsten met workshops, scenariotraining en klinisch redeneren

 

cursus evaluaties

Wij vinden de ervaringen en meningen van onze cursisten belangrijk. We nemen deze ook mee in de verdere ontwikkeling van onze cursussen en trainingen. Na elke cursus/training ontvangen cursisten een evaluatieformulier. Hieronder zie je per cursusdatum de gemiddelde score en eventueel enkele opmerkingen.

7.8
Aantal: 6 evaluaties
Deelnemers: MMC
Datum: 23-11-2023
8.3
Aantal: 6 evaluaties
Deelnemers: SJG en ZMC
Datum: 08-11-2023
Enkele opmerkingen:
 • De voorbereiding sluit goed aan bij de cursusdag.
  Fijn boek om te studeren. De trainers motiveren en creëeren een veilige leeromgeving en zorgen voor realistische casuïstieken. (Iris)
 • Fijne leerzame dag, in een veilige leeromgeving
 • Tijdens de cursus was er een prettige en veilige sfeer.
  Het is fijn om van te voren in alle rust de toets te kunnen maken i.p.v. onder tijdsdruk tijdens een les.
  Het cursusboek is duidelijk leesbaar.
 • De trainers zijn uiterst kundig tot het geven van deze training.
8
Aantal: 2 evaluaties
Deelnemers: SJG
Datum: 04-10-2023
8.7
Aantal: 9 evaluaties
Deelnemers: LZR
Datum: 21-09-2023
Enkele opmerkingen:
 • Dag is omgevlogen. Instructeurs en stof sluiten volledig aan aan de vraag van de cursisten. Zijn flexibel in het vormgeven van de dag en samen hebben we het maximale eruit gehaald. (Susanne)
9
Aantal: 3 evaluaties
Deelnemers: LZR
Datum: 10-05-2023
Enkele opmerkingen:
 • Fijne lesdagen met een fijne locatie. Deskundige trainers en nuttige stof. Denk met name voor de ‘beginnend’ gespecialiseerde verpleegkundige een zeer goede cursus.
 • De training als zeer nuttig ervaren binnen mijn opleiding tot SEH-verpleegkundige.
9.5
Aantal: 3 evaluaties
Deelnemers: LZR en SJG
Datum: 15-03-2023
Enkele opmerkingen:
 • Gemoedelijke sfeer, haalt kennis op en je leert weer. prettige cursus en goed dat het om de zoveel jaar herhaald wordt (Cathelijn)
8.7
Aantal: 3 evaluaties
Deelnemers: SJG, SFG en Viecuri
Datum: 08-02-2023
Enkele opmerkingen:
 • De E learning en het boek zijn goed geformuleerd en meer dan duidelijk. De lesstof is leerzaam en goed door te nemen.
  De cursus dagen boden een veilige leeromgeving! De instructeurs speelden goed in op de vragen van de cursisten!
  Kortom een zeer prettige ervaring opgedaan, veel geleerd en een aanrader om hieraan deel te nemen! (Milou)
 • Prettige sfeer, fijn dat je kan aangeven waar je meer over wilt leren (Roos)
 • Goed georganiseerd, duidelijke instructies vooraf aan de cursus m.b.t. voorbereiding, parkeren etc.
  Er heerste een veilige sfeer. Trainers waren prettig in de omgang, gaven je de ruimte om zelf inbreng te hebben en pakten evt. leerdoelen die je zelf aangaf op binnen de training. Ik heb veel leerrendement uit deze cursus behaald.
8.1
Aantal: 10 evaluaties
Deelnemers: LZR
Datum: 02-02-2023
Enkele opmerkingen:
 • prettige/veilige leeromgeving. Fijn om met directe collega”s te trainen.
 • Prettig dat werd ingegaan op persoonlijke leerdoelen en rekening houdend met ervaring van deelnemers
 • Prettige en leerzame dag en een prettige samenwerking tijdens de organisatie.
  Fijn dat de gevraagde onderwerpen aan bod zijn gekomen zoals de kwetsbare ouderen op een SEH en het werken en stoeien met de Hamelton.
  dank hiervoor
8.5
Aantal: 6 evaluaties
Deelnemers: Zuyderland MC
Datum: 22-11-2022
Enkele opmerkingen:
 • Waardevolle training. Fijn om op deze manier de opvang van een acuut zieke volwassene te oefenen en alles weer even op te frissen.
 • Prima cursus waarin op een prettige en veilige manier zowel workshops alsook scenariotrainingen worden gegeven.
8.4
Aantal: 7 evaluaties
Deelnemers: Anna, LZR en SJG
Datum: 08-11-2022
Enkele opmerkingen:
 • Tijdens de praktijkdagen is er voldoende tijd om skills te oefenen en vragen te stellen. Erg interessante casussen op te training waarbij je uitgedaagd wordt om verder te denken en te kijken.
 • Het was een leuke interessante leerzame dag. Heb er veel uit geleerd, maar veel was ook nog erg complex voor mij gezien ik pas een half jaar bezig ben met de opleiding. Daardoor was het fijn dat er genoeg ruimte was om vragen te stellen, zo voelde dat voor mij ook.
 • Ik vond het een hele leuke en leerzame workshop. Tijdens de eerste dag werd de ABCDE nogmaals grondig doorlopen. Daarnaast werden er uitstapjes gemaakt, indien nodig. Dit heeft bij mij het een en ander opgefrist en houvast geboden voor de toekomst. De tweede dag heeft mij inzicht gegeven in het verloop van traumaopvang. Ik ben echter nog vrij kort op de SEH, waardoor sommige casussen voor mij erg uitgebreid waren. De trainers waren erg enthousiast en geven de lessen vol passie.
8.6
Aantal: 5 evaluaties
Deelnemers: MMC en ZZP
Datum: 01-11-2022
Enkele opmerkingen:
 • prima dag, leerzaam, veilig
 • Veilige omgeving en alles kon gevraagd en geoefend worden. Fijn als de volgende keer inderdaad eens een beademingsapparaat erbij is voor de niet IC-verpleegkundigen. Dat is voor mij toch nog altijd moeilijk.
8.7
Aantal: 3 evaluaties
Deelnemers: SJG
Datum: 28-09-2022
Enkele opmerkingen:
 • Super leerrijk en interessant. Ik had er wel wat zenuwen voor maar de lesgevers stelden me heel op mijn gemak en zorgde ervoor dat het een fijne sfeer was.
 • Zeer prettige en duidelijke cursus, het niveau was zeer goed en sluit aan bij de dagelijks praktijk ! (Rob)
9
Aantal: 3 evaluaties
Deelnemers: Anna en LZR
Datum: 29-06-2022
Enkele opmerkingen:
 • Ik heb de tweedaagse cursus gevolgd, voor EDU-line was dit de eerste keer. Gelijk bij binnenkomst was er een aangename sfeer. De aandacht was volledig voor ons en we konden persoonlijke leerdoelen aangeven die gedurende de cursus aan bod zouden komen.
  De eerste dag hebben we de ABCDE methode doorgenomen, waar let je op en waar hou je rekening mee. Deels herhaling, wat prettig was. Met behulp van praktijkervaringen ook nieuwe dingen geleerd en handvaten meegekregen voor in de praktijk. Het was fijn dat het heel praktisch was en verschillende materialen aanwezig waren, doordat het interactief was werd je ook aangezet tot nadenken en klinisch redeneren. De cursisten hebben ook veel laten zien mbt airway mogelijkheden en voor ons was fijn dat we nog eens konden oefenen met handelingen.
  De tweede dag hebben we in de ochtend nog deel herhaling gehad en werden nog wat dingen laten zien die de dag ervoor niet aan bod kwamen. Vervolgens een stuk CRM gedaan, dit liet zien hoeveel je al in de voorbereiding kan doen en hoe belangrijk communicatie en samenwerking is. Je bent er in de praktijk wel al mee bezig, maar dit maakte je er wel van bewust wat er nog allemaal meer gedaan kan worden. Hier stond ik eerder niet bij stil, en aan de hand van een voorbeeld werd dit wel heel duidelijk.
  Vervolgens zijn we verschillende scenario’s gaan trainen, hierbij kregen we eerst een demo dus wisten we een beetje waar we aan moesten denken. In het begin was het even wennen, maar vond het super leerzaam. Alle rollen kwamen aan bod en je kreeg te maken met verschillende casussen. Ook casussen waar ik in de praktijk nog geen ervaring mee heb dus dat was al helemaal leerzaam en het geeft je handvaten voor in de praktijk. Er was een stijgende lijn te zijn en de ABCDE methodiek zit er goed in waardoor we ook veel tijd hadden voor klinisch te redeneren en linken leggen. Hier heb ik veel van geleerd!Complimenten aan de begeleiding, een mooie combinatie van SEH/IC met af en toe een uitstap naar het kind. Het waren twee leuke, leerzame maar ook intensieve dagen. Goede uitleg in theorie en praktijk! Je voelde geen druk op je tijdens deze dagen en er was ruimte voor tekst en uitleg. De e-learning en cursusboek is een fijne voorbereiding, de toets was best pittig maar totaal niet erg om je eens diep te laten nadenken en niet overal klakkeloos iets te doen. Daarnaast ook twee dagen een heerlijke lunch gehad!! Organisatie is top!
 • De 2 daagse EPAP cursus is helder en breed van opzet. Er was voldoende ruimte voor vragen en trainen van skills.
7.3
Aantal: 3 evaluaties
Deelnemers: MUMC+
Datum: 23-06-2022
Enkele opmerkingen:
 • Cursisten zeer gemotiveerd.
 • Sterk onderbouwde cursus met ervaren lectoren!
8.7
Aantal: 7 evaluaties
Deelnemers: Zuyderland MC en MMC
Datum: 02-11-2021
Enkele opmerkingen:
 • Interessante casusbesprekingen met voldoende diepgang. (Andy)
 • De cursus wordt gegeven in een veilige leeromgeving en sluit goed aan bij de kennis van de groep.Fiijne manier van onderwijs. (Rachelle)
  Genoeg ruimte om inbreng te geven
 • Leuke, opbouwende en inspirerende dag gezien de crisistijd waarin wij als zorgmedewerkers ons nu bevinden.(Tim)
 • Het is toch altijd fijn om je kennis weer op te frissen en Kennis en ervaringen uit te wisselen met collega’s van andere SEH’s (Marianne)
7.4
Aantal: 5 evaluaties
Deelnemers: Maxima MC
Datum: 21-06-2021
Enkele opmerkingen:
 • Prettig dat er om de theorie te oefenen gebruik gemaakt wordt van verschillende manieren (zoals het ganzenbordspel).
 • Prettige sfeer gedurende de dag; enkele interessante gesprekken/discussies.