edu-line nieuws

Volg onze ontwikkelingen op de voet en bekijk de laatste nieuwsberichten van EDU-line. Ook op Facebook en LinkedIn worden regelmatig updates geplaatst.

recent nieuws

Juridische aspecten in de zorg

Met enige regelmaat berichten media over incidenten in de zorg waarbij sprake is van verwijtbaar handelen of niet handelen door verpleegkundigen en verzorgenden.
Ondanks de overtuiging dat deze zorgverleners in de meeste gevallen vanuit goede intenties en zorgzaamheid handelen, moet men zich toch afvragen of:

Verpleegkundigen en verzorgenden voldoende kennis en inzicht hebben op het gebied van juridische aspecten van de verpleegkundige en verzorgende beroepsuitoefening…

  1. handelen volgens de professionele standaard,
  2. wet- en regelgeving zoals de Wet BIG, WGBO en BOPZ,
  3. juridische procedures waaronder het tuchtrecht en rechterlijke normen,
  4. de begrippen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid.

Kijk voor up-to-date inhoudelijke uitleg en informatie eens op de van NU’91.

Verpleegkundigen en verzorgenden voldoende in staat zijn om wet- en regelgeving in hun werk toe te passen zoals deze bedoeld is…
Initiële opleidingen zouden hieraan meer aandacht moeten besteden, bij voorkeur samen met de zorginstellingen. Ook casusbesprekingen onder begeleiding van een jurist gezondheidsrecht en een medisch-ethicus dragen ertoe bij dat zorgverleners wet- en regelgeving in het juiste perspectief leren te plaatsen en beter te integreren in hun dagelijkse werkzaamheden. Dat leidt tot een veiligere zorg voor patiënten en cliënten, en minder incidenten en calamiteiten.

Neem contact op met EDU-line voor ondersteuning bij de organisatie en begeleiding van (multidisciplinaire) besprekingen rondom dit thema.