edu-line nieuws

Volg onze ontwikkelingen op de voet en bekijk de laatste nieuwsberichten van EDU-line. Ook op Facebook en LinkedIn worden regelmatig updates geplaatst.

recent nieuws

Leiderschap als dé basis voor kwaliteit

Zeer recent onderzoek in opdracht van de regering toont aan dat leiderschap binnen (in dit geval) verpleeghuiszorg de basis is voor de kwaliteit van de zorgorganisatie (KPMG, van goed naar geweldig leiderschap, 06-2017).  Het gaat hier specifiek om zogenoemd ‘Transformationeel leiderschap’. Hierbij gaat het om leiderschap dat faciliteert, ondersteunt en gewenst gedrag en persoonlijke ontwikkeling stimuleert. “Echter ook in niet-leidinggevende functies zien we leiderschap” (KPMG, 2017, p.12). Hier gaat het om leiderschap binnen de eigen professionele autonomie.

Aspecten van leiderschap kunnen gezien worden als een transfer van dromen, denken naar doen.
In het rapport worden visie, lef, lange termijn denken, technologie en innovatie en wijk- en ketengerichtheid als belangrijke succesfactoren genoemd voor goed leiderschap. Dit kan gezien worden als de eigenschappen van de ‘leider’ (lees: leidinggevende) om binnen de organisatie ontwikkelen, leren en verbeteren mogelijk te maken.
Leiderschap staat sterk in de aandacht binnen de gezondheidszorg. Op welke wijze kan leiderschap ontwikkeld worden? Wie kan als leider gezien worden? Hebben we het over het bestaande management of gaat het (ook) over individueel leiderschap; noem het de zelfsturing van het individu?

EDU-line heeft de leergang Leiderschap 3.0 ontwikkeld waarin de deelnemers worden meegenomen in het gedachtegoed ‘Van managen naar leiderschap‘. Tijdens deze 4-daagse leergang wordt de deelnemer meegenomen in inzichten in de eigen leiderschapsstijl, in het team en in de organisatie. Van daaruit wordt gewerkt aan ontwikkelen van aspecten als zelfsturing, persoonlijke effectiviteit, motivatie, positief beïnvloeden, coachen, enzovoort.
Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor u helder te krijgen.