Symposium "ademloos"

Luchtwegmanagement en Mechanische Beademing

12-10-2023

Luchtwegmanagement en mechanische beademing zijn onder andere van cruciale betekenis voor de gezondheid en het welzijn van patiënten met acute aandoeningen van de luchtwegen. Door het delen van kennis en ervaringen, hopen we dat we kunnen bijdragen aan de verbetering van de zorg voor deze patiënten en de kwaliteit van leven verbeteren.

Zie hier een korte videocompilatie van het symposium op 12-10-2023:

Save

The Date

12 oktober 2023
9.00 uur – 17.30 uur

Let op: beperkte deelname mogelijkheid, schrijf u snel in!

Welkom op de website van het symposium over luchtwegmanagement en mechanische beademing. Het doel van dit symposium is om de meest recente ontwikkelingen en innovaties in deze belangrijke medische discipline te delen en te bespreken. We hebben een indrukwekkende groep sprekers uitgenodigd die hun kennis en ervaring zullen delen over onderwerpen zoals de behandeling van luchtwegziekten, de toepassing van mechanische beademing bij acute luchtwegaandoeningen, en de nieuwste technologieën, apparaten en hulpmiddelen die worden gebruikt in luchtwegmanagement.

Doelgroep

Sprekers

Sponsors / Standhouders

We hopen dat u deze dag nuttig en informatief zult vinden en dat u nieuwe inzichten en contacten zult opdoen. Alvast bedankt voor uw interesse en deelname en laten we beginnen met het verkennen van de nieuwste ontwikkelingen in luchtwegmanagement en mechanische beademing.

Ray Vondenhoff, dagvoorzitter

programma

Gedurende de dag zullen de sponsors/standhouders demonstraties en workshops geven.

We raden u aan om op tijd te komen om te genieten van uw koffie of thee en vlaai voordat de presentaties beginnen. Tevens de mogelijkheid om de stands te bezoeken.

Welkomstwoord en korte inleiding over de doelstellingen van het symposium en een overzicht van de dag.

Mechanical ventilation is an art, that is still in motion!

Mechanische beademing is een geavanceerde vorm van life-support. Maar de beste beademing is nog altijd geen of een zo kort mogelijke beademing met het oog op additionele longschade. Hoe kunnen we beademing zoveel mogelijk voorkomen met de nadruk op geen beademing en hoe komen we tot de beste beademing na een geslaagde intubatie? En hoe kan de patient zo snel mogelijk ontwend worden van de beademing met inbegrip van een succesvolle extubatie om de beademing zo kort mogelijk te houden? Een algemene benadering van geen/de beste, als ook een zo kort mogelijke beademing zal tijdens de voordracht besproken worden.

Tevens mogelijkheid tot het bezoeken van de stands.

“Acute non-invasieve beademing”

Non invasieve beademing (NIV) is een evidence-based behandeling bij patiënten met een acute respiratoire insufficiëntie, o.a. bij chronic obstructive pulmonary disease (COPD).
Sinds 2005 wordt NIV in deze patiëntencategorie, mede door groot succes – minder intubaties en betere overleving – aanbevolen. Hierdoor wordt NIV in toenemende mate gebruikt op de Intensive Care en Medium Care. Maar ook op de longafdeling wordt deze behandeling op een geprotocolleerde en gestandaardiseerde wijze steeds vaker veilig toegepast. Met mijn lezing wil ik meer inzicht geven in de historie, de fysiologie en de werking van NIV, de indicaties en contra indicaties, hoe NIV op te starten en hoe te monitoren en het belang van goed teamwork!
Hopelijk geeft mijn bijdrage de toehoorder een extra boost om voor NIV te gaan!

“By failing to prepare, you are preparing to fail”
(Benjamin Franklin)

Luchtweg management omvat het beoordelen, het voorbereiden en het uitvoeren van een aantal handelingen om de luchtweg in stand te houden of te herstellen of voor te bereiden voor mechanische beademing.
Luchtweg management is een essentiële vaardigheid die hulpverleners in de acute setting moeten beheersen om levensbedreigende complicaties te voorkomen.
Maar……
Hoe bereid je je hier efficiënt op voor?
Wanneer wordt het nu echt spannend?
Hoe communiceer je adequaat tijdens een moeilijke procedure of tijdens een crisissituatie?

Tevens mogelijkheid tot het bezoeken van de stands.

“Elektrische Impedantie Tomografie: at the bedside!”

Elektrische Impedantie Tomografie (EIT) is een non-invasieve techniek waarmee de luchtverdeling in de longen van de patiënt beoordeeld kan worden. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een band met geïntegreerde elektroden om de thorax.

Tijdens de voordracht

  • Zal de techniek van EIT nader uitgelegd worden en zullen de verschillende toepassingsmogelijkheden uiteengezet worden, zoals: berekenen van regionale alveolaire overrekking en collaps, bedside hulpmiddel om de beademing te optimaliseren en long protectief te kunnen beademen, diagnostisch hulpmiddel om bijvoorbeeld een pneumothorax vast te stellen.
  • Zullen opgedane ervaringen met EIT in ARDS-patiënten worden gedeeld, waaronder instellen van de beademing, verschillen met andere vaak gebruikte protocollen zoals de PEEP-FiO2-tabel van het ARDS netwerk, etc.
  • Zal het gebruik van EIT om het verloop van ziekte te monitoren (waarbij ervaringen opgedaan in de COVID-19 pandemie), gepresenteerd worden.

Tevens mogelijkheid tot het bezoeken van de stands.

Duopresentatie met Liesbet Boutsen.

“Elke volwassene is het kind dat was en in elk kind ligt de volwassene die zal zijn.”

Stel je voor: een zaal vol dokters en verpleegkundigen en experts op het gebied van ademhalingsondersteuning.

Adem in en adem uit, wij hebben iets bijzonders voor jullie in petto.

Aan de hand van een niet altijd zo luchtige casus willen wij ingaan op de verschillen met betrekking tot ademhalingsondersteuning tussen kinderen en volwassenen. De focus zal liggen op de belangrijkste verschillen op het gebied van high flow tot invasieve beademing. Met aandacht voor de recente wetenschappelijke literatuur en recente richtlijnen voor de acute opvang van het kind met respiratoir falen.

Mogelijkheid tot naborrelen in het restaurant onder het genot van een hapje en drankje. 

sprekers

Hay Baggen

Ventilation Practitioner

Roy Sprooten

Longarts/CTB
(Dr.)

Meta van der Woude

Anesthesioloog/Intensivist
(MD PhD)

Serge Heines

Ventilation Practitioner
(PhD Candidate)

Arno Brouwers

Kinderarts/Intensivist
(Drs.)

Liesbet Boutsen

Ventilation Practitioner

Locatie Symposium

EDU-line
PITground offices, Poststraat 1, 6135 KR Sittard
046-2077039, info@edu-line.nl

overige informatie

Regulier tarief €135,00.
Studenten tarief €65,00.

Bedragen zijn BTW vrij en incl. lunch en drank.

  • V&VN (5 punten)
  • VS (5 punten)
  • ABAN (mogelijk)

Vanaf het NS station in Sittard is het ongeveer 7 minuten lopen. Stationsuitgang richting P&R nemen.

  • Beperkt gratis parkeergelegenheid bij PITground (voor de hoofdingang).
  • Parkeren bij P+R transferium achterzijde NS station Sittard (tarieven).
Er zijn verschillende mogelijkheden in de buurt van PITground offices. Bekijk deze onder ander via hotel.com of booking.com.

Inschrijven via de website